Vad spännande att du letar nytt boende. Här nedan följer köpprocessen och lite tips till dig.

Sondera terrängen

Utbudet på boenden är stort både för lägenheter och hus, därför kan det vara bra att ha koll på vad som är viktigt för dig i ditt nya hem. Sortera dock upp listan i krav och önskemål, det kommer hjälpa dig i letandet. Det kanske är ett krav med sjötomt men önskemål med garage? Det är också bra att gå på flera visningar, du kommer lära dig något nytt på varje visning. Dessutom får du en bra uppskattning om vilka objekt som ryms inom din budget.

Finansiering

Vid köp av ett boende behöver de flesta ett lånelöfte från banken. Det är bra att ha en dialog med banken tidigt när du letar bostad, då har du koll på din budget och vet vilket prissegment du ska leta i. Dessutom har koll på din övre gräns vid en budgivning. Ett lånelöfte brukar inte kosta något och är inte bindande. Det är dock tidsbegränsat och ofta förenat med de uppgifter du angett vid ansökan om lånelöftet. Har du till exempel bytt anställning efter att lånelöftet utfärdades kan det vara bra att prata med banken om det. Det är också viktigt att visa banken det objekt du tänkt köpa. I de flesta fall beviljar banken en belåningsgrad på 85% av köpeskillingen, de resterande 15% brukar kallas kontantinsats och den brukar du som köpare behöva finansiera själv. Vid ett köp av en fastighet (gäller ej bostadsrätt) tillkommer också kostnader för pantbrev och lagfart. Pantbrevskostnader uppgår till 2% på den summa som du behöver ta ut nya pantbrev +325 kr per pantbrev. Lagfartskostnaden uppgår till 1,5% av köpeskillingen + 825 kr. Funderar du på hur man räknar på kostnaderna så hjälper jag dig.

Visningar

På visningen är det ofta mycket intryck, så det är bra att komma förberedd. Det är nu du har nytta av att ha sorterat upp dina önskemål och krav. Av mig kommer du att få en objektbeskrivning med information om bostaden. Är det en fastighet så finns det också energideklarationer och eventuellt ett besiktningsprotokoll. Är bostaden en bostadsrätt så finns bostadsrättsföreningens årsredovisning och eventuellt föreningens stammar. Vid en bostadsaffär har du som köpare en långtgående undersökningsplikt. Undersökningsplikten gäller för byggnadens skick men också en hel del annat, så som utvecklingen i området eller närliggande bebyggelse. Komihåg att jag finns på plats för att du ska kunna ställa frågor. Det är inte alltid jag kan svara på dem på plats men då kan jag återkomma i efterhand.

Budgivning

Budgivningen upplever många som både spännande och utmanande. Det blir ofta intensivt och mycket känslor. Dessutom ser budgivningen olika ut för olika objekt. I bland pågår en budgivning under lång tid i andra fall är de klara på ett par timmar. Reglerna kring budgivningen är relativt få men nedan kan du läsa några:

• Mäklaren har ingen bestämmanderätt när det gäller vem som får köpa bostaden. Det är säljarens egna beslut.

• Med ett bud kan det följa ett villkor. Villkoret kan gälla försäljning av köparens bostad, finansiering eller egentligen nästan vad som helst.

• Buden är inte bindande men mäklaren måsta framföra alla bud till säljaren.

• Bud kan lämnas till mäklaren, och ska därmed framföras till säljaren, ända till dess att kontraktet är undertecknat. Så ett förytligande av punkterna ovan. Inget är klart innan kontraktet är skrivet!

Kontraktsskrivning

Köpekontraktet måste vara skriftligt och har också vissa formkrav för att vara juridiskt bindande för köpare och säljare. I köpekontraktet regleras alla delar som köpare och säljare kommit överens om och det är därför viktigt att läsa kontraktet och förstå innebörden av det. Gör du inte det är det viktigt att du frågar mig. Det är först när ett giltigt köpekontrakt signerats av både köpare och säljare som affären är avslutad. Vid kontraktskrivningen betalar köparen en handpenning på 10% av köpeskillingen, den deponeras oftast hos mäklaren fram till tillträdesdagen. Köpet kan också villkoras med ett så kallat svävarvillkor. Det betyder att det i köpekontraktet finns angivet på vilka grunder som säljare eller köpare har rätt att kliva av köpet. Ett av de vanligaste svävarvillkoren är att i överlåtelsen av en bostadsrätt skriva in i överlåtelseavtalet att det är ett villkor att köparen ska bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen innan köpet är fullt bindande.

Tillträdet

Det är vid tillträdet som fastighetsaffären fullbordas och köparen får tillträde till sitt nya boende. Vid tillträdet signeras det köpebrev som ska skickas till inskrivningsmyndigheten vid lagfartsansökan, för att du ska bli registrerad ägare av din fastighet (vid en bostadsrätt signeras inget köpebrev). Men innan dess ska köparen betala resterande köpeskilling till säljaren, vanligtvis är det 90% av köpeskillingen då resterande 10% redan betalats i en handpenning. När köparens bank gjort transaktionerna och skickat över kvittenser signeras köpebrev och säljaren lämnar över nycklarna till boendet. Hör av dig till mig om du har frågor angående fastighetsköp. ...eller gå in och läs mer om fastighetsköp hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Facebook Instagram